Испанският премиер Педро Санчес заяви в събота, че подкрепя предоставянето на

...
Испанският премиер Педро Санчес заяви в събота, че подкрепя предоставянето на
Коментари Харесай

Санчес подкрепи амнистия за каталунските сепаратисти

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи в събота, че поддържа даването на прошка на забърканите в несполучливия опит на Каталуния за самостоятелност през 2017 година, оповестява Politico. 

" Каталуния е подготвена за цялостно обединяване. Представители на повече от 80 % от каталунците поддържат тази мярка, сподели Санчес. Поради същите аргументи, в името на Испания, в полза на Испания, в отбрана на взаимното битие сред испанците, пазя през днешния ден амнистията в Каталуния за събитията, случили се през последното десетилетие. "

Санчес разгласи поддръжката си като " единствения метод ", по който може да сформира управляваща коалиция.

Припомняме, че по-рано тази седмица испанската социалистическа партия и лявата партия " Сумар " реализираха съдружно споразумение за сформиране на ново държавно управление. Споразумението включва предложение за намаляване на работното време без смяна на заплатите.

Споразумението пристигна, откакто изпълняващият длъжността министър-председател Педро Санчес се срещна с водача на " Сумар " и настоящ министър на труда Йоланда Диас в понеделник. Санчес се нуждае от подкрепата на 33-мата депутати от долната камара на " Сумар ", както и на други партии, включително някои, които се застъпват за самостоятелност на Каталуния и Страната на баските - в опита си да възобнови мандата си като министър председател.

Въпреки че поддръжката на " Сумар " е от решаващо значение, тя не е задоволителна, с цел да обезпечи избирането на Санчес в долната камара. Той към момента се нуждае от поддръжката на каталунските сепаратисти, които упорстват за закон за прошка за всеобщо опрощение на хора, замесени в неуспешния опит приемане на самостоятелност на района през 2017 г.

Ако социалистите и партиите за самостоятелност на Каталуния не съумеят да реализират съглашение, страната ще отиде на нови избори през януари, на които гласоподавателите биха могли да дадат на една центристка и крайнодясна коалиция безспорното болшинство, което тя изпусна на косъм на последния избор през юли.

Потенциалната амнистия обаче отприщи политическа стихия в Испания, като основно консервативни съперници проведоха огромни протести и обвиниха Санчес, че заплашва върховенството на закона за лична политическа полза.

Според скорошна анкета 26 % от испанското население поддържа амнистията против 70 % срещу, съобщи испанската радиостанция Onda Cero. Анкетата също по този начин откри, че 28 % считат, че методът, по който Санчес се оправя с този проблем, е верен, до момента в който 63 % го считат за несъответствуващ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР